LITERARNA SEKCIJA

Kaj vse bi še lahko napisali o Oplotnici. Kleni in trdni ljudje naj bi živeli tod. Vendar, je vedno tako? Kako bi potem razložili mehkobnost ljudi na tem koncu Slovenije. Pri tem imam v mislih literarne ustvarjalce. Nežnost in sozvočje sta potrebna za ta podvig.

Literarna sekcija, ki deluje pod okriljem Kulturno umetniškega društva Oplotnica, je bila ustanovljena leta 1996. V tem času je vseskozi ambasador literarne miselnosti. Vendar to ni edina njihova odlika. Sekcija je v obdobju zadnjih nekaj let doživela preporod. Člani in članice s svojimi prispevki sodelujejo na vseh pomembnejših prireditvah v občini. Za literarne sladokusce so pripravili, kar nekaj literarnih in spominskih večerov.

Vendar to niso njihovi edini uspehi. Lahko se pohvalijo še z uspešnim sodelovanjem na mednarodnih literarnih natečajih. Njihova članica jih zelo uspešno zastopa na mednarodnih literarnih natečajih občine Schwanenstadt v Gornji Avstriji, kjer je prejela že kar nekaj nagrad. Drugo zelo pomembno področje je izdajateljstvo. Kar trije njihovi člani so izdali svoje samostojne knjige.

Poleg tega še redno objavljajo v literarnih revijah in zbornikih. Pri tem bi želeli poudariti objave njihovega člana, ki je že sedemkrat sodeloval pri nastanku dvojezičnega zbornika Vezi med ljudmi – Zwischenmenschliche Bindungen, Kulturnega društva nemško govorečih žena Mostovi iz Maribora. Med besedili ostalih avtorjev so bila objavljena tudi njegova – v obeh jezikih; slovenščini in nemščini. Na takšen način so ponesli ime svojega kraja, občine in društva, tudi v širši evropski prostor, predvsem nemško govoreči.

Predsednik: Jana Gliha Hohler