ŽENSKI PEVSKI ZBOR

IMG_0879

Na pobudo zanesenjakinj Amalije Perbil, ki je bila deset let prva predsednica zbora in Jožice Brečko, ki je zbor vodila dvajset let, se je v jeseni leta 1989 ustanovil Ženski pevski zbor, ki je takrat štel dvajset pevk.

Prvi odmevnejši nastop se je zgodil leta 1991 v Krajevni skupnosti Oplotnica. Od takrat se zbor udeležuje vseh prireditev v občini Oplotnica kot tudi izven meja občine in države.

Leta 2000 postane predsednica Marija Rupnik, bolj znana kot Miša ter zboru uspešno predsednikuje enajst let. V času Mišinega predsednikovanja je zbor izdal dve zgoščenki. Prvo leta 2002 z naslovom »PESMI MOJIH SANJ« in drugo ob dvajseti obletnici obstoja leta 2009 z naslovom »20 PESMI ZA 20 LET«. Zadnji zgoščenki smo kot dodatek in presek delovanja v vseh teh letih dodale DVD z naslovom »OGRLICA SPOMINOV«.

Zbor se odpravi na kar nekaj gostovanj. Prvo gostovanje se zgodi pozimi leta 2006, in sicer na pobudo Slovenske izseljenske matice in domačina Jožeta Kvasa. V Frankfurtu v Nemčiji se zbor udeleži proslave ob slovenskem kulturnem prazniku.

V letu 2007 se pevke izkažemo kot dobre gostiteljice mešanemu pevskemu zboru iz Varne v Bolgariji. Gostom predstavimo svoj kraj. Skupaj se predstavimo na koncertu v bistriškem gradu in v Oplotnici, kjer oba zbora zapojeta skupno pesem.

Na pobudo skladatelja Jožeta Leskovarja sodelujemo kot izvajalke ene od njegovih pesmi, ki jo uvrsti na svojo zgoščenko.

Pevska sezona 2009/2010 je neka vrsta prelomnica za zbor, saj se po dvajsetih letih poslovi Jožica Brečko, prva zborovodkinja. Zato kar nekaj pevk zapusti zbor, vendar najbolj vztrajne ostanemo pod vodstvom Franje Gomaz Jamnik, ki v zbor vnese svežino, energijo in nov zagon. Zbor vodi vse do odhoda na porodniški dopust leta 2013.

V sezoni 2012/2013 odide dosedanja predsednica Miša, zato pevke izvolijo novo predsednico. To je Katja Hatunšek Lesjak. V tej sezoni se uvedejo intenzivne vaje izven domačega kraja. Polne pričakovanja se odpravimo v Mursko Soboto. Takšna oblika vaj postane stalnica na našem pevskem urniku. Zaradi nosečnosti se Katja odloči, da odstopi z mesta predsednice. Na teh vajah pevke izvolijo novo predsednico, ki je Berta Nemec. V mesecu juniju se zbor že drugič na pobudo domačina Jožeta Kvasa in župnika, odpravi na gostovanje v Frankfurt v Nemčijo, in sicer na slavnostno akademijo ob dnevu državnosti.

V sezoni 2013/2014 zbor z odhodom na porodniški dopust zapusti zborovodkinja Franja. Zato nas začasno prevzame mlad in ambiciozen mag. prof. glas. ped. Samo Jezovšek. Sprva zbor vodi, kot, združen z moškim, vendar pa se v mesecu januarju odloči, da zbor zopet postane samostojen, ker v njem vidi potencial. Z njegovim prihodom se uvede red in disciplina, vaje so redno obiskane in izvedba vaj je intenzivna v obojestransko zadovoljstvo.

Samo v pičlih petih mesecih se odlično pripravimo za revijo pevskih zborov v Slovenski Bistrici. Na njej se zelo dobro odrežemo, ter se po mnenju ocenjevalca uvrstimo na regijsko raven. S tem uspehom lahko dokažemo, da se s trdo voljo in vztrajnostjo ter z rednimi obiski vaj, da narediti uspeh.

V tej sezoni, se po petih letih, združena pevska zbora udeležita Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Navežemo tudi stik z Ženskim pevskim zborom Kulturno umetniškega društva Bočna iz Nazarij, ki ga nato gostimo na svoji reviji pevskih zborov v mesecu juniju. V tej sezoni se pevke enoglasno odločijo, da dirigentsko palico prevzame Samo Jezovšek.

Z novo vnemo smo vstopile v pevsko sezono 2014/2015, ki je bila skozi vse leto prepletena s pripravami na gostovanje v Srbiji, natančneje v Novem Sadu. Na pobudo Društva Slovencev Kredarica se odpravimo na III. Dneve slovenske kulture, gospodarstva in turizma od 29. 5 do 1. 6. 2015. S pomočjo Literarne in Likovne sekcije se predstavimo v soboto, 30. 5, s programom, ki se ga še danes radi spominjajo. Na stojnicah se predstavita še Turistično društvo Oplotnica s pevsko zasedbo Zimzeleni in Društvo kmečkih žena Oplotnica. Navežemo stike in stkemo pristne vezi za nadaljevanje svojega sodelovanja in se dogovorimo za nova gostovanja.

EPILOG

Zbor se je čez vsa ta leta delovanja spreminjal, rastel in razvijal.

Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila vsem, ki so prispevali svoj kamenček v mozaik petja v zboru. Ravno tako bi se zahvalila, pevkam, ki še prepevajo in širijo skozi pesem dobro voljo, ter disciplinirano obiskujejo vaje.

Trenutno nas prepeva osemnajst, ki se rade družimo in pojemo. Zato vabim vse, ki so skozi opis začutile klic o druženju in nastopanju, da se nam pridružijo.

Mentor: Samo Jezovšek

Predsednik: Berta Nemec